A ZÖLD INNOVÁCIÓ ÚJ HULLÁMA

Útmutató a Mezőgazdasági Üzemek Fejlesztéséhez: A Zöld Innováció Új Hulláma

A mezőgazdasági szektorban történő zöld innováció és fenntarthatóság fontossága kritikus szintre emelkedett az élelmiszeripari ágazatban. A modern mezőgazdasági üzemeknek nemcsak a hatékonyságot és a termelékenységet kell növelniük, hanem a környezeti lábnyomukat is minimalizálniuk kell a fenntartható jövő érdekében.

 

Aktuális Tendenciák és Adatok

A globális mezőgazdasági szektor környezeti hatásainak csökkentése érdekében az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) szerint a mezőgazdaság felelős az üvegházhatású gázok mintegy 24%-áért. Ez a szám hangsúlyozza a mezőgazdasági üzemek szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a fenntarthatósági célok elérésében.

Az Európai Unió például a 2021-2027 közötti időszakra tervezett Közös Agrárpolitikájában (KAP) nagyobb hangsúlyt helyez a zöld technológiák támogatására és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok ösztönzésére. Az EU célja, hogy 2030-ra 50%-kal csökkentse a növényvédő szerek használatát és 20%-kal növelje az ökológiai gazdálkodás arányát.

 

A Fejlesztési Lehetőségek Számai

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világ mezőgazdasági területeinek 10-20%-a már öntözés nélkül termeszthetetlen, és ez az arány tovább nőhet az éghajlatváltozás hatására. Ezért a mezőgazdasági üzemeknek innovatív öntözési módszereket kell alkalmazniuk a vízhatékonyság javítása érdekében.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint az EU mezőgazdasági üvegházhatású gáz-kibocsátása 2018-ra 21%-kal csökkent az 1990-es szinthez képest. Ez részben azon innovatív gyakorlatoknak és technológiáknak köszönhető, amelyek lehetővé teszik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, például a biogáztermelés és az energiahatékony mezőgazdasági gépek alkalmazása révén.

 

Az Innováció Szerepe és Mérhető Hatásai

Az agrárium digitalizációja és a mezőgazdasági robotika terén elért fejlődések lehetővé teszik a precíziós gazdálkodást, amely hatékonyabb növénytermesztést és alacsonyabb vegyszerek felhasználását eredményezi. A Farming First által közölt adatok szerint a precíziós gazdálkodás 90%-os csökkentést eredményezhet a növényvédő szerek felhasználásában és akár 50%-kal csökkentheti a vízhasználatot is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a biogáztermelés növekedése révén jelentős csökkenés várható az agráriumból származó metán kibocsátásában, ami az üvegházhatású gázok egyik fő forrása a szektorban.

 

A Támogatások és Részletes Programok

Az EU LIFE programja például több milliárd eurót biztosít az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a környezetvédelmi projektek támogatására, ideértve a mezőgazdasági zöld innovációt is. A támogatások lehetővé teszik a mezőgazdasági üzemek számára, hogy beruházzanak fenntartható technológiákba és gyakorlatokba, javítva ezzel a termelés hatékonyságát és csökkentve a környezeti terhelést.

A Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetése a 2021-2027 közötti időszakra 387,8 milliárd euró, amelyből jelentős rész fordítható zöld technológiák és fenntarthatósági projektek támogatására.

 

A Következő Lépések

A mezőgazdasági üzemeknek stratégiai tervezéssel és az innovációs lehetőségek kihasználásával kell megközelíteniük a fenntarthatóságot és a zöld innovációt. Az adatok és a konkrét intézkedések alapján azonban egyértelmű, hogy a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokra való átállás nemcsak környezetvédelmi előnyöket hordoz, hanem gazdasági és társadalmi előnyöket is nyújthat a mezőgazdasági ágazat számára, amelyek kulcsfontosságúak a fenntartható jövő megteremtésében.

magyarországi forgalmazó:
NIKETRANS TARGONCA KFT.,
cím: 8184 Balatonfűzfő, Szállás u. 1.
Telefon: +36 88 451 488 // E-mail: info@niketarg.hu
1,2 tonna teherbírású gyalogkíséretű targonca
Gyalogkíséretű targonca 890 000 Ft + áfától 2024. május 31-ig vagy a készlet erejéig ÁRGARANCIÁVAL!

bővebben

1,5 tonna teherbírású gyalogkíséretű targonca
Gyalogkíséretű targonca 990 000 Ft + áfától 2024. május 31-ig vagy a készlet erejéig ÁRGARANCIÁVAL!

bővebben

Új HC 2,5t Gázüzemű targonca 17 900 EUR+Áfától + AJÁNDÉK 1,5 tonnás gyalogkíséretű targonca, magyarországi készletről azonnal!
* MINŐSÉG - MEGBÍZHATÓSÁG *
Új HC 2,5t Gázüzemű targonca 17 900 EUR+Áfától, 1,5 tonnás AJÁNDÉK gyalogkíséretű targoncával, készletről azonnal!

bővebben

HC homlokvillás targonca piacvezető, prémium (CATL) Li-ionos akkumulátorral 15 900 EUR+Áfától + AJÁNDÉK 1,5 tonnás raklapemelővel
HC Li ionos homlokvillás elektromos targonca piacvezető, prémium (CATL) Li-ionos akkumulátorral, AJÁNDÉK 1,5 tonnás raklapemelővel

Minőség * Megbízhatóság * Verhetetlen áron!

bővebben

Önjáró, elektromos, ollós személyemelő 78XEN (Munkamagasság: 7,8 méter)
ÚJ önjáró elektromos ollós személyemelő készletről azonnal 3 690 000 Ft+Áfától

bővebben

Akció 2024. május 31-ig! 1,5 tonnás lítium-ionos raklapszállító
CBD15-JH típusú 1,5 tonna teherbírású lítium-ionos raklapszállító targonca 24/20 V/Ah Li-ion akkumulátorral és töltővel most csak 289 000 Ft+Áfa


bővebben

Akció 2024. május 31-ig! 2 tonnás lítium-ionos raklapszállító
CBD20-JH típusú 2 tonna teherbírású lítium-ionos raklapszállító targonca 48V/20Ah Li-ion akkumulátorral és töltővel most 529 000 Ft+Áfáért

bővebben

1,5 tonna teherbírású Li-ionos gyalogkíséretű targonca, ÁRGARANCIÁVAL!
1,5 tonna teherbírású Li-ionos gyalogkíséretű targonca 1 250 000 Ft + Áfától. Az ajánlat 2024. május 31-ig, ill. a készlet erejéig érvényes.

bővebben

Aktuális akcióink