Miért éri meg a targoncavezetői képzésbe invesztálni?

Átfogó oktatás és fejlesztés a targoncakezelők számára

A biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltatóknak számos munkavédelmi előírás szerint biztosítaniuk kell a megfelelő targoncakezelői képzést. A vállalkozások kötelessége, hogy gondoskodjanak dolgozóik biztonságáról. Az egyes országok szabályozásai eltérhetnek, de egy dolog világos: senki sem vezetheti a targoncát megfelelő oktatás nélkül, még ideiglenesen sem (kivéve, ha ez egy szigorúan felügyelt képzés része).

Súlyos baleset esetén a biztosítók és munkavédelmi hatóságok megvizsgálják az elvégzett képzést. Ha a képzés nem felelt meg az előírásoknak, a biztosítók elutasíthatják a kártérítési igényeket, és komoly pénzbírságot is kiszabhatnak.

A targoncavezetők képzésében nem szabad a minimális elvárásokra szorítkozni. Tekintse ezt hosszú távú befektetésnek: a megfelelő képzés nemcsak a bírságok és biztosítási problémák elkerülésében segít, hanem csökkenti a balesetek, károk és az emiatt kieső idő valószínűségét is. A jól felkészült munkavállalók hatékonyabban és gazdaságosabban dolgoznak.

A képzésekre vonatkozó szabályozások országonként eltérnek, ezért előfordulhat, hogy egy másik országban kiállított bizonyítvány nem érvényes. Ilyen esetben a munkáltató ellenőrizheti a külföldi bizonyítvánnyal rendelkező jelentkező képességeit, és szükség esetén megkövetelheti a helyi tanfolyamok elvégzését.

A különböző szabályozások ellenére számos országban hasonló alapelvek vonatkoznak a targoncavezetők képzésére: a tanfolyamnak igazodnia kell a targonca típusához és az alkalmazási területhez. Például egy ellensúlyos targoncát vezető munkavállalónak külön képzést kell elvégeznie, ha tolóoszlopos targoncát is kezelnie kell. Ugyanígy egy kisebb targonca vezetése után egy nagyobb, erősebb jármű kezelése is külön oktatást igényel. Ha a munkához speciális eszközök vagy adapterek szükségesek, azok használatát is oktatni kell.

A képzési programok végén a targoncavezetők vizsgán bizonyítják alkalmasságukat, amelyről igazolást vagy tanúsítványt kapnak. Az eredeti bizonyítványokat vagy hitelesített másolatokat mindenképpen meg kell őrizni, és a vállalat nyilvántartásában is rögzíteni kell az összes képzési információt minden dolgozóra vonatkozóan. Emellett folyamatosan frissíteni kell a kockázatértékeléseket a targoncák használatával kapcsolatban, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak egy esetleges baleset esetén.

A képzést követően a kezelőket továbbra is ellenőrizni kell, és időszakonként újravizsgálni, hogy szükség van-e további képzésre. Általában három-öt évente javasolt a tudás frissítése, hogy a munkavállalók megőrizzék és fejlesszék készségeiket.

 

Bizonyos helyzetekben a képzés gyakrabban is szükséges lehet, például ha:

A dolgozó rossz szokásokat alakít ki;
Részt vesz egy balesetben vagy annak közelébe kerül;
Hosszú ideje nem vezetett targoncát;
Új munkakörnyezetbe került;
Új feladatokat vagy munkamódszereket kezdett el használni.

A képzés lebonyolítható a vállalaton belül egy megfelelően képzett oktató által vagy külső szolgáltató segítségével, de a munkáltató felelőssége, hogy megbizonyosodjon a tanfolyam minőségéről és az oktatók megfelelőségéről.

 

Biztosítás targoncával kapcsolatos balesetek esetére

Még a legjobban képzett dolgozók és a legszigorúbb biztonsági intézkedések ellenére is fennáll a balesetek kockázata. Fontos, hogy megfelelő biztosítással rendelkezzen a vállalkozás a váratlan kiadások fedezésére. Az alapbiztosítás segít a munkavállalók és mások által okozott sérülések és károk fedezésében, valamint a jogi költségek és kártérítések kifizetésében is.

Győződjön meg arról, hogy jelenlegi biztosítása kiterjed a targoncával kapcsolatos balesetekre, és hogy az összegek elegendők a potenciális károk fedezésére. Fontolja meg további vagy speciális biztosítások megkötését is, ha szükséges.

Ne feledje, hogy a biztosítási igényeket elutasíthatják, ha kiderül, hogy a balesetben érintett kezelő nem volt megfelelően képzett.

magyarországi forgalmazó:
NIKETRANS TARGONCA KFT.,
cím: 8184 Balatonfűzfő, Szállás u. 1.
Telefon: +36 88 451 488 // E-mail: info@niketarg.hu
1,2 tonna teherbírású gyalogkíséretű targonca
Rémisztően jó Halloweeni akció!
Gyalogkíséretű targonca 829 000 Ft + áfától 2024. november 1-ig vagy a készlet erejéig ÁRGARANCIÁVAL!

bővebben

1,5 tonna teherbírású gyalogkíséretű targonca
Rémisztően jó Halloweeni akció!
Gyalogkíséretű targonca 970 000 Ft + áfától 2024. november 1-ig vagy a készlet erejéig ÁRGARANCIÁVAL!

bővebben

RÉMISZTŐEN JÓ HALLOWEENI AKCIÓ! Új HC LÍTIUM-IONOS 1,5 tonnás elektromos targonca 15.900,- EUR + Áfáért, mely 4.000 EUR+ÁFA* kedvezményt tartalmaz, készletről, azonnal!
Rémisztően jó Halloweeni akció!
Multinacionális cégeket és a magas igényeket támasztó vevőket célozta meg a világ egyik legnagyobb targoncakonszernje!

bővebben

Rémiszően jó Halloweeni akció 2024. november 1-ig! 1,5 tonnás lítium-ionos raklapszállító készletről, azonnal
CBD15-JH típusú 1,5 tonna teherbírású lítium-ionos raklapszállító targonca 24/20 V/Ah Li-ion akkumulátorral és töltővel csak 319 000 Ft+Áfa


bővebben

Rémisztően jó Halloweeni akció 2024.november 1-ig! 2 tonnás lítium-ionos raklapszállító készletről, azonnal
CBD20-JH típusú 2 tonna teherbírású lítium-ionos raklapszállító targonca 48V/20Ah Li-ion akkumulátorral és töltővel csak 529.000 Ft+Áfáért

bővebben

Aktuális akcióink